chantal kaag
ontwerper
Home

Titel: ‘Hier loit ‘t ressie’
Materiaal: aardewerk, klei van de West-Friese akker
Jaar: 2014

West-Friesland, de streek van water en duizenden eilanden. Daar waar ‘de kindjes uit de kool komen’ en de mensen ‘uit de klei getrokken zijn’. Het land van tuinders en hard werken op de akker. De streek die door de eeuwen heen geteisterd is door wateroverlast, ziektes en zeer. Daar waar mensen zich nog één voelen
met de natuur.

Mijn afstudeerproject gaat over mijn wortels, mijn herkomst. Ik ben geboren en getogen in Langedijk, een klein dorp in West-Friesland. Naar mijn mening is dat een erg bijzonder gebied. Langedijk en vele andere plekken in West-Friesland bestonden voor het grootste deel uit water met allemaal eilanden met daarop akkers. Tuinders gingen met de schuit naar hun akker om hem te bewerken. Zo rond de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn grote delen van dit gebied verkaveld, wat inhoudt dat sloten zijn droog gelegd en er nu wegen zijn op plekken waar vroeger water was.

Mijn voorliefde voor het West-Friese landschap en mijn passie voor keramiek hebben geleid tot een serie urnen gemaakt van West-Friese klei. Wat is er mooier dan dat de tuinders die jarenlang hebben lopen zwoegen op hun akker, na hun dood bijgezet kunnen worden in een urn gemaakt van de grond waar hun hart lag.

>
<
portfolio
over mij
publicaties
exposities
contact
Home over mij publicaties contact exposities
verkoop
verkoop expo.jpg urn 1.png urn 2.png urn 3.png

EN/NE